EnviroZoo

 

THE INTENT OF THIS PROJECT IS TO SHOWCASE A DYNAMIC AND RESPONSIVE DESIGN BASED ON ANIMAL AND HUMAN MOVEMENT OR INTERACTION AND POPULATION SIZE (HUMAN AND ANIMAL) FOR A NEW ENVIROZOO IN CHOBE NATIONAL PARK. THE ARCHITECTURAL INTERFACE CHALLENGES THE NOTION OF VIEWER AND VOYEUR, CAPTOR AND CAPTURE.CHOBE National Park, which is the second largest national park in Botswana, Africa and covers 10,566 square km, has one of the greatest concentrations of game found on the African continent. The major feature of Chobe National Park is its elephant and bird populations. The area selected for this case study is just south of the Chobe River, one of the most beautiful areas of the park, but also one of the most ecologically sensitive and dangerous due to the deep clay beds and pans. The intent of this project is to showcase a dynamic and responsive design based on animal and human movement, interaction and population size (human and animal) for a new ENVIROZOO in CHOBE National Park. The design logic behind the algorithmically generated walking paths, viewing platforms, scaffold enclosures and responsive skin systems is applicable to many sites and scenarios. This project showcases how the algorithms at hand respond to the constraints found in Chobe. The intent is to offer a responsive and ecologically sensitive viewing environment for both animal and human.