PolyVine

PolyVine integrates environment and community through advancements in computational design and contemporary digital fabrication techniques to generate an ornamented and connected set of architectural interventions that envelope and activate daily routines and exchanges at home and in the Francisville neighborhood of Philadelphia. Building upon the collaborative team’s intent to bring contemporary, high-performance design to the Francisville neighborhood of Philadelphia with close attention to issues of scale and local material cues, the Sabin Studio’s winning competition entry as contributing designer and artist for Folsom Powerhouse, a 31-unit mixed-use urban development, features five innovative architectural elements. Façade accent panels, guardrails, benches, community gates, and Juliet balcony panels come together to form a positive and unique contribution to the urban fabric, streetscape and areas of local public gathering to stimulate community exchange. Inspired by the local history of the neighborhood, a former vineyard, the conceptual design strategy for PolyVine is purposefully open and adjustable. Growth patterns of local vines alongside architectural and contextual constraints steer a bespoke script based on recursive networking behavior to generate PolyVine. Mathematical scripts are used as a sketch tool to explore experimental geometries that share synthetic relationships with local natural systems, thus providing playful ornamentation that integrates seamlessly with the streetscape and residential building units. Starting at the guardrail of each unit, a customized network of strands is laser-cut as single and double panels in powder coat steel plate with a sensor-based lighting scheme. The vine pattern transitions to the social seating area to define a series of plasma cut and folded galvanized steel benches. The largest array of PolyVine is embedded in fine aggregate cast concrete panels, providing visual connections across the building units as they round the corners and move into public areas.

Project Designer and Artist – Jenny Sabin Studio
Architectural Designer and Artist: Jenny E. Sabin
Design & Production: Martin Miller

Co-Developer – Postgreen Homes
Co-Developer – Equinox Management & Construction
Architect – Interface Studio Architects (ISA)
Landscape Architect – Studio Bryan Hanes
Contractor and Property Management – Equinox Management & Construction